Salarii si averi ascunse E-mail
salarii si averi ascunse Veniturile directorilor de societati din subordinea Consilului Local Sibiu sunt bine ascunse de ochii sibienilor, cu toate ca sunt platite din bani publici. SC Urbana SA, SC DPC SA, SC Apa-Canal SA, SC Energie Termica SA si SC Tursib SA deservesc comunitatea si apartin, in intregime Consiliului Local Sibiu. Mircea Niculescu are salariul de 5.800 lei.

Directorii celor cinci societati comerciale ale municipalitatii nu si-au facut publice declaratiile de avere si de interese. Cei care conduc Urbana SA, Tursib SA, Apa-Canal SA, Energie Termica SA si DPC SA si manevreaza bani publici nu au primit „sarcina" de la Consiliul Local - unicul actionar al societatilor - sa-si declare averile. Reprezenantii Primariei Sibiu au ocolit sa dea un raspuns concret in baza carei legi sunt scutiti directorii subordonati Consiliului Local de a-si face publice averile. „Nu exista o baza legala, in baza careia directorii subordonati CL sa-si faca public declaratiile de avere. Acum nu stiu sa va spun exact despre ce lege este vorba", a spus purtatorul de cuvant a Primariei Municipiului Sibiu, Mirela Gligore.

Directorii subordonati CL, indignati

Daca averile si interesele celor care conduc destinele societatilor municipalitatii sunt considerate a nu fi de interes public, edilii au decis ca si salariile lor sa fie secrete. Pentru ca accesul la informatie nu exista in Primaria Sibiu, i-am intrebat pe directorii generali ai societatilor subordonate Consiliului Local ce salarii incaseaza, lunar, din banii publici. Unii au raspuns, altii s-au indignat.

„Nu este treaba voastra"

„Nu este treaba voastra ce salariu am si nici ce masina de serviciu conduc, iar de declaratia de avere, inca nu mi-a cerut nimeni sa fac public acest lucru. Sa ma lasati in pace!" a tunat directorul general al SC Energie Termica SA, Ilie Gradinar. Nici omologul sau de la Apa-Canal, Mircea Niculescu, nu s-a lasat mai prejos. „Sunt in concediu acum si nu este cazul sa raspund despre declaratiile de avere", s-a rastit, nervos, Niculescu. Cand a venit vorba despre salariu, a avut nevoie de ceva timp de gandire si a raspuns: „Nu mai siu ce salariu am, oricum cred ca e aproximativ 5.800 de lei". Directorul general al SC Urbana SA, Cristian Bucura, nu si-a putut marturisi salariul din cauza secretarei superprotectoare pe care o are. „Nu am cum sa va fac legatura cu domnul director Bucura. Eu nu-mi permit sa-l deranjez", a spus secretara.

4.500 de lei, la DPC

Directorul general al societatii Tursib SA, Ioan Popa, s-a dovedit mult mai deschis si mai elegant in relatia cu presa. El a incercat chiar sa se scuze. „Nu mi-a cerut nimeni declaratia de avere. Daca va trebui sa o fac publica, trebuie sa aiba o forma de legalitate, trebuie sa mi-o ceara cei din Consiliul Local", a declarat Popa. Acesta a precizat ca are un salariu lunar de 3.300 de lei. La fel a reactionat si Gheorghe Lazar, directorul SC Drumuri si Prestari Constructii SA. „Nu mi-a cerut nimeni declaratia de avere", a spus Lazar, care a dezvaluit ca are un salariu de 4.500 de lei pe luna.

Afaceri pe bani publici

Politicienii spun ca publicarea declaratiilor de avere este obligatorie in cazul directorilor societatilor municipalitatii. „Daca nu s-a facut acest lucru pana acum, inseamna ca este vorba de neglijenta sau de rea-credinta", spune senatorul PNL Minerva Boitan. Cel mai inversunat este Gheorghe Tuluc, presedintele Partidului Conservator Sibiu. „Se invart bani publici in Consiliul Local si de aceea nu se fac publice declaratiile de avere. La societatile subordonate Consiliului Local se fac cumetrii si nu au niciun interes sa faca publice declaratiile de avere", conchide, dezamagit, Tuluc.

Ce spune legea

Legea nr. 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere (publicata in Monitorul Oficial nr. 263 din 28 octombrie 1996) arata, la articolul 1: „Se instituie obligatia declararii averii pentru demnitari, magistrati, functionari publici si unele persoane cu functii de conducere din regiile autonome, Fondul Proprietatii de Stat, Banca Nationala a Romaniei si bancile cu capital de stat, total sau majoritar, precum si procedura controlului averilor acestora in cazul in care exista dovezi certe ca unele bunuri ori valori nu au fost dobandite in mod licit". Cele cinci societati ale Consiliului Local sunt desprinse din fosta regie autonoma RAGCL Sibiu.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav