Sibiu 2010 ~ scade turismul ~ se injumatatesc investitiile ~ Un minus de 120 de milioane E-mail
Sibiu 2010 Veniturile din taxa hotelieră vor scădea de patru ori în acest an faţă de 2009, estimează reprezentanţii administraţiei locale în proiectul de buget pe anul acesta.

De asemenea, experţii Primăriei nu cred că vor mai încasa la fel de mult din cotele defalcate din impozitul pe venit. În cifre, faţă de venituri previzionate la 443,2 milioane de lei la începutul lui 2009, acum, administraţia locală mizează pe venituri de 323 de milioane de lei, cu 120 de milioane de lei mai puţin decât previziunile făcute pentru 2009.

Proiectul de buget pe 2010, publicat pe siteul Primăriei Sibiu, prevede scăderi şi la veniturile din impozitele şi taxele pe proprietate, aproximate anul acesta la 52,9 milioane de lei faţă de 66 de milioane în 2009. Sumele defalcate din TVA vor aduce, însă, mai mulţi bani la bugetul local - 115,4 milioane de lei, faţă de 98,9 milioane în 2009. Cea mai drastică scădere este, evident, la capitolul Venituri din valorificarea de bunuri, de la aproape 100 de milioane de lei prevăzute în 2009, la 2,1 milioane de lei în acest an. Explicaţia acestei scăderi de 47 de ori rezidă în faptul că, anul trecut, Primăria Sibiu spera să vândă terenuri şi clădiri în valoare de peste 98,8 milioane de lei.

Îngheţarea pieţei imobiliare a dovedit faptul că acest lucru este imposibil de atins şi, prin urmare, în proiectul de buget pe anul acesta, reprezentanţii Primăriei şi-au propus, din veniturile de 2,1 milioane de lei, să primească doar 500.000 de lei din vânzarea unor locuinţe. Spre diferenţă de anul trecut, însă, în bugetul administraţiei locale sunt prevăzute subvenţii de 4,5 milioane de lei de la bugetul de stat faţă de 1,19 milioane anul trecut. Creşterea semnificativă este la subcapitolul "subvenţii pentru finanţarea sănătăţii", unde sunt prevăzute 3,1 milioane de lei. În fine, ca o premieră la Venituri sunt şi cele două milioane de lei ce vor veni de la Fondul European de Dezvoltare Regională, ca sume alocate de Uniunea Europeană pentru proiectele din Sibiu.
Străzile, mai puţin de jumătate

Cu aşa venituri reduse, evident şi cheltuielile sunt mult diminuate. Cel mai clar exemplu este capitolul Transporturi, care anul trecut se "lăfăia" cu alocări previzionate la 142,9 milioane de lei. Pentru anul acesta, sumele prevăzute sunt doar de 79,4 milioane de lei. Cu toată această scădere, subvenţiile pe care trebuie să le plătească Primăria pentru transportul public cresc de la 16,8 milioane la 21,3 milioane. Pentru Drumuri şi poduri, anul trecut erau alocate opt milioane de lei - anul acesta sumele scad la doar 100.000 de lei. Pentru reabilitarea şi repararea străzilor era alocate anul trecut 116,2 milioane de lei.

Anul acesta mai sunt prevăzute doar 58 de milioane de lei. De scăderi drastice în bugete au parte şi serviciile din subordinea primăriei - de la 90,4 milioane de lei la 28,4 milioane. Cele mai mari reduceri sunt la Serviciul Domeniul Public (1,59 milioane de lei faţă de 4,74 milioane în 2009) şi Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân (de la 2,3 milioane la 1,7 milioane de lei). Subcapitolul "Alte investiţii" are o scădere de la 59,7 milioane de lei în 2009 la 8,1 milioane în 2010. Nu scad sumele pentru asistenţă socială (aprox. 17,5 milioane de lei) şi nici cele alocate Culturii - aproape 25 de milioane de lei, la fel ca în 2009. Instituţia "răsfăţată" rămâne Teatrul Radu Stanca, ce va primi 12 milioane de lei, faţă de 14 milioane de lei în 2009. Pentru Casa de cultură a municipiului vor fi alocate doar opt milioane de lei, cu trei milioane mai puţin decât anul trecut.

Bani mai mulţi pentru profesori, mai puţini pentru Primărie
La capitolul Învăţământ este înregistrată cea mai mare creştere a cheltuielilor în 2010 faţă de 2009. Mai precis, cheltuielile de personal vor creşte de la 88,5 milioane în 2009 (77,8 milioane în 2008) la 106,3 milioane de lei în 2010. Poliţiştii comunitari vor trebui să se descurce şi ei cu un buget mai mic - 6,3 milioane de lei, faţă de opt milioane în 2009. Dobânzile pentru creditele accesate de administraţia locală au alocate 16 milioane de lei, faţă de 19,14 milioane în 2009. Însă tot referitor la creditele accesate, dacă anul trecut, la Capitolul Transporturi, rambursările de credite erau în valoare de opt milioane de lei, anul acesta au crescut la 11,6 milioane de lei. În fine, scad şi cheltuielile de personal din cadrul Primăriei Sibiu, de la 6,6 milioane de lei la 5,6 milioane. În total, cheltuielile pentru Autorităţile executive scad cu aproape trei milioane de lei faţă de anul trecut, până la un total de 17,18 milioane de lei.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav