Sibiul prin ochi migdalati E-mail
programul emma Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu este singura din sud-estul Europei inclusă în programul EMMA, un proiect al UE de educare a viitoarelor elite din Asia de sud.

Veniți din țări considerate a fi din ”lumea a treia”, unii dintre tinerii jurnaliști, matematicieni sau ingineri au decis să renunțe la studiile din Germania sau Franța, pentru a veni la Sibiu.

Vathana Seourn este din Cambodgia, țara cu o singură instituție de învățământ superior pentru formarea jurnaliștilor. Prin intermediul programului Erasmus Mundus Mobility with Asia (EMMA) a primit o bursă la Sibiu pe perioada maximă, de 34 de luni. ”De când am venit aici am simțit o urmă de porniri rasiste. La cantina studențească, era un grup de studenți care mă fixau și râdeau într-una. La plecare, unul din ei m-a lovit în spate”, povestește Vathana.

S-a format ca jurnalist în țara lui, iar acum alături de Chandara Sor, un alt coleg venit pentru a se educa în jurnalism, prinde din zbor realitățile unei ”țări care crește”. ”Am și scris un articol despre corupția de la mine din țară, comparativ cu ceea ce se întâmplă aici. Bine, am cerut să nu fie publicat în Bangladesh, doar să fie citit de cei apropiați. Aici, în România, am simțit corupția în sensul că toți prietenii mei vorbesc despre aceasta. De câte ori se întâmplă ceva rău, spun «da, e normal, suntem în România»”.

Cu toate că spun că e mai bine la Sibiu decât în țara lor natală, nu vor să rămână. ”Uniunea Europeană investește bani pentru ca noi să fim bine pregătiți. Să ne întoarcem acasă, unde este nevoie de resurse umane”, susține Chandara Sor, cel pentru care România a devenit a doua țară.

Preocupați de ceilalţi

Profesorul de matematică Mohammad Nazrul Islam alături de Muhammad Arsalan Farroq au fost repartizaţi mai întâi la Universitatea din Heidelberg, din Germania. După şase luni, aflând de Sibiu, au decis să vină aici. În primul rând pentru că la Sibiu materiile sunt predate în engleză şi nu în germană, precum la Hidelberg. Iar, în al doilea rând, pentru că în România sunt alţi oameni. „În Germania totul e bine pus la punct. Rulează automat. Dar acolo oamenii nu mai au timp și de tine. Sunt toți preocupați numai de ei înșiși. Aici, dacă oprești pe cineva pe stradă să întrebi un lucru și nu cunoaște engleza, caută în apropiere un vorbitor și vrea să te ajute cum și cât de repede poate. Sunteți altfel, mai cordiali”, zâmbește profesorul de matematică.

”Nu știți ce aveți”

Majoritatea tinerilor veniți din Asia nu vor să emigreze. După studii, se vor întoarce înapoi în țările lor, unde sărăcia e și mai mare. ”Văd că mulți dintre români se plâng de sărăcie și vor să emigreze. Dar ar trebui să veniți în țara mea, să vedeți acolo ce înseamnă sărăcie. Voi aveți aici multe lucruri. Dar le posedați de mult timp și le-ați uitat valoarea”. Ea e Numera Ismail și a venit din Pakistan. Pare oarecum stânjenită de continua poftă de a acumula a europenilor şi, precum ceilalţi, este mirată de risipa de resurse. Dar trece rapid la poveştile amuzante ale venirii lor aici. Cum ar fi prima zăpadă văzută de colegele din Cambodgia, ale căror singure încălţări sunt cele denumite în popor, simplu, „şlapi”. „Când au văzut într-o dimineaţă stratul tot mai mare de ninsoare, au întrebat sincer dacă se merge pe sau sub stratul de zăpadă. Două săptămâni nu au ieşit din cămine”.

Studenții veniți prin programul EMMA la Sibiu primesc o bursă lunară de 1.000 de euro. Profesorii veniți tot prin acest program primesc 2.500 de euro, lunar. Toate celelalte cheltuieli de cazare, viză, transport, sunt achitate tot din fondurile programului. Cea mai mare parte din banii oferiți prin bursele EMMA sunt trimise de către studenți către familiile rămase în țările natale.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav