Studentii nu sunt de acord cu noul Cod al educatiei E-mail
studentii nu sunt de acord Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) nu sunt de acord cu noua formă a Legii Educaţiei şi cer ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu, introducerea, în corpul legii, a unor amendamente ce fac referire la drepturile studenţilor.

ANOSR cosideră inacceptabil pachetul de legi propus spre a fi votat în Parlament, spunând că unele din modificările aduse afectează studenţii şi drepturile acestora. „Studenţii consideră că noua variantă a legii educaţiei lezează, în mod intenţionat, drepturile şi interesele studenţilor şi, mai mult, restricţionează implicarea acestora la nivel decizional. Aceste probleme au survenit în urma schimbărilor majore din capitolul “statutul studentului”, modificări de care reprezentanţii studenţilor nu au fost anunţaţi”, spun membrii ANOSR într-un comunicat remis presei. Prin urmare, aceştia au trimis o scrisoare deschisă Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei (MECI) prin care doresc modificarea noii Legi a educaţiei.

Vor reprezentanţi în Senatul Universităţilor

În scrisoarea adresată Ecaterinei Andronescu, rerezentanţii ANOSR amintesc ministrului educaţiie că ministerul „a uitat cu desăvârşire, din nou, consultarea reprezentanţilor studenţilor care reprezintă mai bine de 80 la sută din comunitatea academică” şi numesc opt aspecte, identificate ca „probleme majore”, pentru care propun schimbări. ANOSR cere păstrarea reprezentativităţii de 25 la sută a studenţilor în Senatul Universităţilor, drept câştigat de studenţi în urma protestelor din 1995. De asemenea, cer păstrarea alegerilor pentru studenţii reprezentanţi „scoaterea acestei prevederi din corpul legii încălcând principiul democraţiei şi al independenţei reprezentării studenţilor”, scriu aceştia.

Alte aspecte semnalate de ANOSR sunt lipsa reprezentanţilor studenţilor din structura Consiliului ARACIS, ca parteneri în procesul asigurării calităţii, examenul de licenţă prevede două probe obligatorii, Consiliul Naţional al Rectorilor îşi arogă rolul de Minister al Învăţământului Superior, lipsa posibilităţii cumulării burselor sociale şi a celor sociale ocazionale cu alte forme de burse (de merit, studiu sau performanţă), lipsa indexării anuale cu rata de creştere a utilităţilor, a subvenţiei pentru regia de cămin în ceea ce priveşte studenţii care ocupă locuri finanţate de la bugetul de stat. Studenţii mai reclamă şi dreptul studenţilor de a participa la evaluarea cadrelor didactice, numai în conformitate cu carta universitară.

Cer mai multă atenţie

Între cerinţele adresate ministrului educaţiei se numără şi aceea de consultare a instituţiei statului cu reprezentanţii ANOSR în problemele viitoare, în speranţa unui dialog social adevărat. În acelaşi timp, studenţii cataloghează ca „duplicitar” comportamentul ministrului, atunci când vine vorba despre preveedrile legate de studenţi. „ANOSR solicită ca situaţia de faţă să nu se mai repete, iar reprezentanţii studenţilor să fie consultaţi în toate aspectele din domeniul educaţiei, iar cel mai important solicită ca amendamentele precizate să fie adăugate în noul pachet de legi. În concluzie, studenţii consideră că Doamna Ministru, are o atitudine duplicitară: are o serie de afirmaţii în public, pe care le contrazice apoi prin propriile acţiuni, când vine vorba de prevederile legate de studenţi, din cadrul pachetului de legi”, scriu reperzentanţii ANOSR.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) este cea mai mare Federaţie Studenţească din România, reprezentând peste 500.000 de studenţi. Totodată, este unica federaţie recunoscută la nivel european, fiind membră a European Students’ Union.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav