Taxe ciudate E-mail
Taxe ciudate Indiferent de cine guverneaza tara, romanii sunt buni de plata. Chiar daca nivelul lor de trai este in continua scadere. Guvernantii inventeaza, an de an, noi taxe, impozite si comisioane menite sa aduca mai multi bani la buget. Multe dintre ele sunt de-a dreptul aberante, incalcand chiar logica. Una dintre acestea este deja celebra taxa pe apa de ploaie. Care se percepe indiferent daca ploua cu galeata sau e seceta luni in sir.

Romania este campioana europeana la capitolul taxe si impozite. Desi se afla la coada clasamentului in privinta veniturilor, romanii sunt „jecmaniti" sistematic prin intermediul a tot soiul de taxe, comisioane si impozite cel putin ciudate. Una dintre darile pe care le platim cu voie sau fara voie este taxa pe apa de ploaie. Desi a intrat in vigoare in urma cu sase ani, aceasta taxa este considerata si acum, de sibieni, aberanta. Pentru ca se plateste indiferent daca ploua sau nu. Pe hartie, apa de ploaie se traduce in „precipitatii meteorice".

Cheltuieli recuperate

Sistemul de canalizare al municipiului Sibiu este, in proportie de aproximativ 93%, de tipul „unitar", in sensul ca apele de ploaie colectate si epurate sunt calculate in comun cu apele uzate. „Chiar si in situatiile in care solutia de evacuare a apelor are la baza un sistem divizor cu linii separate pentru cele doua tipuri de ape si cu instalatii distincte pentru preluarea, transportul si descarcare in emisari (raul Cibin, parauri) caracteristic in general domeniului public, instalatiile genereaza costuri legate de exploatarea, intretinerea si repararea lor si este necesar sa se recupereze cheltuielile", explica Thomas Roth, purtatorul de cuvant al SC Apa-Canal SA. Concret, taxa pe circuitul apei in natura a fost stabilita prin lege, in 2002.

Cum se calculeaza


Calculele sunt aceleasi pentru intreaga suprafata a municipiului si nu tin cont de frecventa, intensitatea si durata ploilor. „Baza legala pentru calcularea prestatiei de evacuare ape pluviale este reprezentata de Hotararea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 110/2003, volumul apelor rezultand prin inmultirea suprafetelor care le colecteaza cu cantitatile specifice multianuale, care sunt: 0,2mc/mp pe an pentru persoane fizice, 0,3mc/mp pe an pentru spatiu public si 0,5mc/mp pe an pentru agenti economici", arata Thomas Roth. Astfel, suprafetele luate in calcul pentru taxa pe apa de ploaie sunt suprafetele construite si neconstruite, iar pentru apele infiltrate si evaporate se tine cont „prin coeficientii specifici, care au rezultat prin corectarea coficientilor specifici medii masurati". Concret, taxa pe apa de ploaie o platesc toti sibienii, pentru faptul ca apa, odata ajunsa pe sol, este preluata prin sistemul de canalizare al orasului.

Plati lunare egale

Cantitatile de apa de ploaie calculate sunt uniform distribuite pe parcursul anului in cuantum de 1/12 din total, pentru fiecare luna in parte si atrag plati egale evidentiate in facturile emise lunar. Tariful legal aprobat pentru prestatia de evacuare ape pluviale este de 1,19 lei/mc si este notat in fiecare factura de apa. In municipiul Sibiu, in intervalul 1997-2006 s-au inregistrat precipitatii de 0,72599 mc/mp pe an. Serviciul de canalizare si epurare a apelor meteorice este reglementat de Legea 326/2001 a serviciilor publice de gospodarire comunala si Legea 634/2002 de aprobare a Ordonantei Guvernului nr. 32/2002 privind reorganizarea si functionarea serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare. Metodele de determinare a debitelor de canalizare, inclusiv a „debitelor de ape meteorice" sunt stabilite de STAS-ul 1846-90.

Comision „ciudat" la ITM

Taxa pentru apa de ploaie care se scurge sau nu in canal este doar una dintre „aberatiile" suportate de romani. O alta ciudatenie o reprezinta comisionul perceput de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) pentru operarea si pastrarea carnetelor de munca. Angajatorii care pastreaza carnetele de munca la ITM sunt obligati sa plateasca, lunar, un comision de 0,75% din fondul de salarii. Logic, acesta ar trebui calculat in functie de numarul de carnete de munca pe care angajatii ITM le opereaza. Insa legiuitorul a gasit de cuviinta sa taxeze angajatorul in functie de cuantumul salariilor, pentru a incasa mai multi bani. In aceasta situatie, o firma care are cinci angajati poate plati un comision mai mare decat una cu 10 angajati care au salarii mai mici. In acest fel, functionarii de la ITM nu sunt platiti in functie de volumul de munca prestat. In plus, angajatorii sunt „penalizati" mai mult daca acorda salarii mai mari. „Nu se percepe o suma standard sau o suma fixa. Pentru fiecare firma se percepe un comision de 0,75% din fondul de salarii al angajatilor dintr-o firma, potrivit Legii 130/1999, art.5, alineatul 1", precizeaza Petruta Marc, referend de specialitate in cadrul ITM Sibiu.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav