Vernisajul colectiei Brukenthal evenimentul sezonului la Paris E-mail
Vernisajul colectiei Brukental Mai mult de 40 de lucrări din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal vor fi expuse, până la începutul anului viitor, la unul dintre cele mai importante muzee din Franţa. Expoziţia „Bruegel, Memling, Van Eyck...La collection Brukenthal” este expoziţia eveniment a sezonului, la Muzeul Jacquemart-Andre şi reuneşte opere flamande ale secolelor XIV-XVII.

43 de tablouri din colecţia baronului Samuel von Brukenthal se vor afla, pentru câteva luni, în sălile de expoziţii ale Muzeului Jacquemart-Andre din Paris, Franţa. Operele aparţin unor pictori cunoscuţi ca Van Eyck, Jordaens, Bruegel, Memling sau Teniers.

Potrivit site-ului oficial al instituţiei franceze, prima parte a expoziţiei este consacrată „maeştrilor şcolii flamande, partea cea mai pestigioasă a colecţiei Brukenthal”, mai scriu aceştia. De asemenea, expoziţia cuprinde şi capodopere aparţinând şi altor şcoli reprezentative pentru colecţie. „Remarcăm, în mod excepţional, opere aparţinând lui Titien, Lorenzo Lotto sau Johann Georg Hinz”, continuă reprezentanţii muzeului, într-o prezentare a expoziţiei pe prima pagină a site-ului oficial.

Organizarea expoziţiei reprezintă, pentru Muzeul Naţional Brukenthal, un eveniment unic, fiind prima expoziţie vernisată în afara hotarelor ţării ca o colecţie independentă. „Foarte rar în viaţa unui muzeu se întâmplă să realizeze expoziţii personale. Foarte rar se întâmplă să existe muzee atât de complexe care să poată să organizeze o expoziţie. Din fericire, noi avem acestă posibilitate”, a spus directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca.

Alături de lucrările aparţinând muzeului sibian, în cadrul expozuiţiei vor mai fie expuse alte două lucrări din colecţiile Muzeului Jacquemart-Andre.

Printre exponate şi noile descoperiri

Printre exponatele ce vor fi admirate de francezi în următoarele luni se numără şi cele mai recente descoperiri făcute de restrauratorii muzeului sibian. Este vorba dspre lucrările „Portret de bărbat blond”, aparţinând pictorului Frans Pourbus I şi „Bucătăreasa”, de Frans Snyders, datând din secolele XVI. În urmă cu puţin timp, echipa de restauratori a muzeului a descoperit elemente noi în cele două tablouri. În cazul primei lucrări, cea aparţinând pictorului Frans Pourbus, „Portret de bărbat blond”, a fost descoperit, în colţul din stânga sus a tabloului, un blazon care ar putea oferi detalii privind identificarea personajului pictat. În ceea ce priveşte cel de-al doilea tablou, „Bucătăreasa”, de Frans Snyders, cercetările echipei de restauratori a dus la descoperirea, în centrul tabloului, a unei scene religioase, „Cina din Emaus”, redând scena femeilor mironosiţe la mormântul lui Iisus, după Înviere.

Laude din partea francezilor

Expoziţia a atras atenţia presei franceze încă îniate de vernisare. Potrivit reprezentanţilor muzeului sibian, mapa de presă a expoziţiei numără, deja, aproape 30 de articole de prezentare a colecţiei şi a vieţii baronului Samuel Von Brukenthal. Varianta on-line a ziarului „Le figaro” scrie într-un artiol publical în urmă cu câteva zile, despre expoziţie ca „o bună ocazie de a descoperi impresionanta colecţie Brukehthal”, la începutul unui articol despre viaţa baronului.

Reprezentanţii muzeului numesc expoziţia „una dintre cele mai prestigioase din Europa Centrală, care cuprinde operele flamande a celor mai mari maeştrii ai secolelor XIV-XVII”.
Muzeul Brukenthal, fără reprezentanţi la vernisaj

Niciunul dintre reprezentanţii Muzeului Naţional Brukenthal nu va fi prezent la Paris, în momentul vernisării expoziţiei. Din partea României, va fi prezent Ministrul Culturii, Theodor Paleologu. „Noi am pirmit din partea muzeului francez invitaţia de a participa la vernisaj, însă nu am primit nimic din partea ministerului. Nu vom fi prezenţi, sperăm să ajungă măcar un reprezentant al Bisericii Evanghelice”, a spus Sabin Luca.

Colaborarea dintre cele două muzee va continua şi după ce expoziţia baronului se va întoarce în ţară. Potrivit lui Sabin Luca, una dintre cele mai bune colecţii din perioada renaşterii, deţinută de muzeul francez, va fi expusă la Sibiu. „Deocamdată suntem în discuţii, pentru că sunt anumite condiţii care trebuie respectate, întrucât piesele sunt fragile, sunt foarte vechi şi importante”, a explicat Luca.

Expoziţie itinerantă

Până atunci, sfârşitul săptămânii viitoare va aduce o altă colaborare, de această dată cu Muzeul Vânătorii şi Naturii din Paris. Proiectul prevede realizarea unei expoziţii itinerante, care să ajungă în mai multe muze din ţară. Expoziţia se va numi „Visul Dianei: O istorie a vânătorii în colecţiile muzeului” şi va cuprinde 197 de piese repezentantive pentru mai multe dintre secţiile muzeului. Vor fi expuse descoperiri arheologie preistorice, lucrări de pictură românească şi europeană, stampe, piese de artă decorativă, arme şi accesorii de vânătoare, trofee şi animale naturalizate.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav