Lungul drum spre selectarea gunoaielor E-mail
Lungul drum spre selectarea gunoaielor Gunoaiele sibienilor vor fi colectate selectiv la sfârşitul anului 2011, dacă proiectul elaborat de Consiliul Judeţean va primi fonduri europene. Valoarea acestuia este de 22 milioane de euro, din care 7 la sută va fi contribuţia bugetelor locale şi a celui judeţean.

La sfârşitul acestui an, autorităţile locale vor afla dacă proiectul de management al deşeurilor din judeţ va primi sau nu fonduri europene. „În cazul în care proiectul va fi acceptat, acesta va fi implementat din 2010 şi va dura până în 2012. Colectarea selectivă va începe treptat.  Acum, aceasta se realizează deja la nivelul oraşelor Mediaş şi Cisnădie, însă va puta fi realizată în tot judeţul abia când vor funcţiona toate staţiile de sortare. Cea mai mare staţie va fi lângă groapa ecologică de la Cristian şi va deveni funcţională la sfârşitul anului 2011”, a explicat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean, Martin Bottesch. Tot lângă Cristian, pe cele două terenuri cumpărate de Consiliul Judeţean, respectiv Consiliul Local Sibiu, va fi construită şi o staţie de compostare. O a doua staţie de selectare va fi construită pe teritoriul comunei Târnava, care a donat un teren CJ. În plus, trebuie achiziţionate mai multe tipuri de pubele şi containere pentru populaţie.

Comunele rămân fără gropi

Până una alta, comunele se află în situaţia cea mai ingrată. Până la 16 iulie, acestea trebuie să închidă toate gropile de gunoi şi să încheie contracte cu operatori autorizaţi. Termenul este dictat de Uniunea Europeană, astfel că strategia pe termen scurt a Consiliului Judeţean a trebuit să fie adaptată. „Este un termen cunoscut demult, de la aderarea României în Uniunea Europeană. Pentru comune, însă, este o sarcină destul de grea, închiderea acestor depozite de deşeuri, mai ales că la ora actuală nu există un proiect care să fie finanţat din fonduri europene. Iniţial a fost gândit un proiect de ministerul mediului, însă el a întârziat, iar acum comunele sunt nevoite să închidă singure gropile comune şi să încheie singure contracte cu operatori. În multe cazuri este o cheltuială foarte mare”, a declarat Bottesch.

Oraşele au graţiere încă un an

În cazul oraşelor, situaţia este, cât de cât, mai roză. Acestea mai au la dispoziţie un an, timp în care, dacă totul decurge conform planului, va fi implementat un proiect la nivelul întregului judeţ. În acesta sunt incluse şi comunele, care, momentan, trebuie să se descurce pe cont propriu. „Există un proiect pregătit de minister pentru mai multe judeţe, printre care este şi Sibiu. Anul trecut a fost realizat un masterplan, iar anul acesta a fost finalizat un studiu de fezabilitate. Acesta va sta la baza cererii de finanţare din fonduri europene. Vom afla răspunsul la sfârşitul acestui an. Noi am depus toate eforturile pentru a-l pregăti, pentru că nu putem aştepta să aflăm răspunsul şi apoi să începem pregătirile”, a adăugat preşedintele CJ. În acest sens, a fost înfiinţată o asociaţie, sub coordonarea consiliului judeţean, din care fac parte toate comunele şi oraşele din judeţ – Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu.

Unii o duc mai bine

În pregătirea proiectului, a trebuit să se ţină seama de structuri deja existente în judeţ, cum sunt cele cinci proiecte PHARE de gestionare a deşeurilor din Mediaş, Agnita, Avrig, Cisnădie şi Sălişte. Acestea sunt în diferite stadii de implementare, cel mai avansat fiind cel de la Mediaş. Un alt caz special este cel din Cârţişoara şi Arpaşu, care fac parte dintr-un proiect PHARE cu comunele din judeţul vecin. Acestea vor adera, în viitor, la cel realizat de Sibiu.
 
Sibiul, caz special

Întrucât în zona Sibiului - excepţie Cisnădie - nu există un proiect PHARE, operatorul pentru colectarea şi transportul deşeurilor poate fi stabilit prin licitaţie. „Problema a fost dacă municipiul Sibiu va participa la această licitaţie, pentru că, la această oră, are un sistem care funcţionează. Însă, fiind vorba de cerinţa de a colecta selecţionat deşeurile, Sibiul a decis să participe deci licitaţia va include şi muncipiul”, a declarat Martin Bottesch. Aceasta va avea loc, probabil, la mijlocul anului 2011, dată până la care proiectul va începe să prindă contur.

Probleme la corelarea contractelor

Proiectele PHARE din judeţ încurcă puţin treburile. Dezideratul ar fi angajarea unui număr cât mai mic de operatori, care să acopere zone cât mai mari, costurile fiind, astfel, mult mai mici. Însă localităţile incluse deja în proiecte cu fonduri PHARE trebuie să aibă un operator propriu, pe o perioadă de cel puţin cinci ani. Soluţia consiliului judeţean a fost să coreleze duratele contractelor. Comunele din zona Sibiului ar trebui să încheie contracte pe maximum doi ani. Din 2011 va fi un singur operator, desemnat prin licitaţie, care va acoperi inclusiv municipiul. Contractul cu acesta va fi semnat până în 2017. Tot la această dată trebuie să se încheie şi contractele din celalalte zone ale judeţului.

Fiecare cu pubela lui

O parte din deşeurile colectate selectiv trebuie valorificate. În plus, România trebuie să reducă cantitatea de deşeuri biodegradabile depozitate. În oraşe, cei de la blocuri vor avea la dispoziţie, prin acest proiect, cinci tipuri de containere – pentru hârtie şi carton, metal şi plastic, sticlă, deşeuri reziduale şi deşeuri biologice. Sibienii care stau la casă vor folosi patru pubele - hârtie şi carton, metal şi plastic, deşeuri reziduale şi deşeuri biologice. În mediul rural vor fi patru tipuri, anume pentru hârtie şi carton, metal şi plastic şi sticlă, iar gospodăriile vor primi unităţi individuale de compostare.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav